събота, 13 декември 2014 г.

ЕЛХОВО ЛИСТО

Казват, че съм остра. Всъщност никого не бода, ако не ме докосне. Себеподобните ми живеят покрай мен. Всички ни мислят за еднакви. Но при всеки полъх на вятъра се втурваме в различни посоки и така изразяваме собственото си мнение. После се оказва ,че то не е собствено- а на вятъра. Скупчваме се и така се пазим или пък си досаждаме.  Казват, че ухаем прекрасно. Това ухание лекувало. Този аромат е нашата душа, нашето творчество. Така радваме другите- онези ,които могат да усетят посланието ни. Когато  малкото ни  общество порасне достатъчно, някой отрязва  дървото или го изтръгва с корените. Тогава животът ни се променя. Върху нас се изсипват разни лъскави предмети, които хората наричат играчки и гирлянди. След тях следват най-често бавна смърт или нов живот на различно място. Тези житейски истини ги чухме от други дървета, от нашите братовчеди там. Бавната смърт не била страшна, нито новият живот, защото в последните си дни ние ще доставим радост на малките същества, които наричат "деца". Страхуваме се да не ни докоснат, за да не усетят болезнено убождане.
Аз съм като всички други, мисля си,че мога да управлявам съдбата си, съобразявам се с вятъра, с ръцете на хората, с техните брадви и лопати. Съобразявам се . Ухая.Излъчвам енергия. Давам всичко от себе си. Аз съм малко елхово листо. Наричат ме игличка..не знам защо....

петък, 5 декември 2014 г.

Преди Рождество Христово- благотворителност и доброволчество

Иска ми се да напиша за начина, по който се подменя религиозния празник- Рождество Христово с езическата Коледа. Първообраз на дядо Коледа, както е известно, е св.Николай Чудотворец. Но днешният популярен образ на добрия старец е плод на рекламното послание на Кока-Кола. Светът се глобализира. Става едно голямо село. Няма защо да отричаме позитивния образ на дядо Коледа, но не бива да забравяме същността на празника- радостта от рождението на нашия Избавител Иисус Христос.
Иска ми се и да поговоря за традициите на благотворителност в тези дни. Благотворителността трябва да бъде през цялата година. Необходимостта от това да правиш добро е исконна вътрешна черта,вложена във всеки човек. Просто ,унесени в безумното си ежедневие, понякога забравяме колко силно би ни подействала една добра постъпка. Днес е Международният ден на доброволеца. Все повече млади хора осъзнават нуждата от доброволен труд и го дават. Това е прекрасно! Защото напук на комерсиалното ни опошлено общество- родили са се млади хора, ново поколение, което иска да твори добро при това напълно безвъзмездно.
Иска ми се преди Рождественските празници повече хора да си спомнят защо  и какво празнуваме, да сменим киселата си физиономия с усмивка и да подадем ръка на ближния. Да бъдеш добър и милосърден можеш не само като дариш пари. Благотворителност е и да кажеш добра дума, да стоплиш със добро отношение и съпричастност. Всеки може да прави благотворителни дела- и богатия, и бедния. Защото материалното и духовното са нещо различно- едното се измерва в парични единици, другото- в добрина и всъщност е огромно и неизмеримо.