петък, 5 декември 2014 г.

Преди Рождество Христово- благотворителност и доброволчество

Иска ми се да напиша за начина, по който се подменя религиозния празник- Рождество Христово с езическата Коледа. Първообраз на дядо Коледа, както е известно, е св.Николай Чудотворец. Но днешният популярен образ на добрия старец е плод на рекламното послание на Кока-Кола. Светът се глобализира. Става едно голямо село. Няма защо да отричаме позитивния образ на дядо Коледа, но не бива да забравяме същността на празника- радостта от рождението на нашия Избавител Иисус Христос.
Иска ми се и да поговоря за традициите на благотворителност в тези дни. Благотворителността трябва да бъде през цялата година. Необходимостта от това да правиш добро е исконна вътрешна черта,вложена във всеки човек. Просто ,унесени в безумното си ежедневие, понякога забравяме колко силно би ни подействала една добра постъпка. Днес е Международният ден на доброволеца. Все повече млади хора осъзнават нуждата от доброволен труд и го дават. Това е прекрасно! Защото напук на комерсиалното ни опошлено общество- родили са се млади хора, ново поколение, което иска да твори добро при това напълно безвъзмездно.
Иска ми се преди Рождественските празници повече хора да си спомнят защо  и какво празнуваме, да сменим киселата си физиономия с усмивка и да подадем ръка на ближния. Да бъдеш добър и милосърден можеш не само като дариш пари. Благотворителност е и да кажеш добра дума, да стоплиш със добро отношение и съпричастност. Всеки може да прави благотворителни дела- и богатия, и бедния. Защото материалното и духовното са нещо различно- едното се измерва в парични единици, другото- в добрина и всъщност е огромно и неизмеримо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар