понеделник, 14 септември 2015 г.

КАБЕЛНА МЕЧТА-технологии и Божия помощ

В зората на демокрацията, в началото на 90-те, в моето семейство се сдобихме с играта Монополи. Закърмени и отгледани в развития социализъм- за нас беше невероятно интересно да можем да проявяваме инициатива и да „развиваме частен бизнес“- пък макар и на игра. Тогава си пожелахме- да ни се случи наистина. И- внимавай какво си пожелаваш...
В началото на 1994 година един колега на съпруга ми му подхвърли „мухата“да прави кабелна телевизия в Своге. Обхванати от луд ентусиазъм и без елементарна идея с какво точно се захващаме- двамата с него решихме да се преборим за тази иновативна за времето си инициатива. Като активен журналист в печатна медия тогава- знаех значението на рекламата. И ето ти първата крачка- напечатах на машина кратък текст и с него тръгнахме от човек на човек- във всяка къща и апартамент в града. Ако някой се заинтересуваше- ние му предлагахме договор и- взимахме 50 процента предплата от сумата за включване. Това беше началният ни капитал. Слагахме всичко в банката- и не харчехме, защото при неуспех- трябваше да върнем парите на хората.
И така- нашата активност не остана без последствия. Започнаха анонимни и явни сигнали срещу нас. Викаха ни в полицията. От радио-точката звучеше заклеймително слово. А ние- верни на своята честност- веднага започнахме да действаме , за да оформим идеята си първо законово . Трябваше да бъдат защитени три проекта- програмен, технически и проекто-бюджет. Търсихме известни специалисти в съответната област. Те поискаха суми, които нямаше откъде да намерим. Тогава „случайно“ научихме,че колегите от Ботевград са ползвали като специалист журналистка от техния местен вестник... Така ли?- казах си, аз да не съм по-тъпа от нея... Помолих да ми покажат като какво животно е това „програмната схема“.
Прегледах я и ако тяхната беше една единица- нашата стана три... То предавания, то писма за подкрепа, то инициативи... Въображението ми си е винаги развинтено , та никак не ми беше трудно. Извикаха ни в една важна Комисия- която трябваше да оцени проекта. Двамата със съпруга ми се явихме и разказахме за всички наши почти романтични идеи да правим телевизия в Своге със собствен телевизионен канал. Специалистите насреща ни слушаха, задаваха въпроси... И – за наше учудване почти ни се радваха на желанието да се занимаваме с кабелна телевизия. Но- поставиха три условия – които трябваше да изпълним от петък до понеделник – за да одобрят проекта. На първо четене почти неизпълними. Обаче- когато Господ помага- нищо не може да спре човека. Измислихме интересни начини да отговорим на изискванията на Комисията. Разбира се- одобриха ни. Получихме между първите в България лицензи за телевизия ! Вторият проект – техническия бе изпълнен от една фирма- с условието да купим от нея техниката си, а проекто -бюджета стана дело на мъжа ми. И така- всичко беше чудесно. Вървеше по план. С една подробност- парите от абонатите ни стигнаха, колкото да купим главна станция ,сателитна чиния и кабел ,за да свържем първия абонат. И нещата приключваха.
Беше 1 август 1994 година. Това бе Денят Х, в който беше включен въпросният първи абонат. Изтичаха срокове. А ние нямахме идея откъде да намерим пари, за да продължим. И ето – в същия този ден у дома пристигна мъж с куфарче в ръка, водеше със себе си и едно момиченце. Разбрах, казва, че са ви одобрили програмен проект. Идвам с 10 000 лева, за да изработите и за мен един. Това обаче трябва да стане за три часа! Пътувам от Разград и трябва да се върна тази вечер.... А такаааа! Тогава тези пари се равняваха на 10 км кабел. Какво да правя? Да не забравяме ,че годината е 1994- т.е. разполагам с пишеща машина, не и с компютър вкъщи. Създаването на програмен проект е нещо като писне на дипломна работа. Изисква мислене и време... Но- отново повтарям- когато Бог е с теб- всичко е наред! Съгласих се и след три часа му представих, написана на машина програмна схема. С парите, които получих веднага купихме материали – и така започна ерата на кабелната телевизия в Своге.
Годините минаваха. Построихме собствено студио. Купихме камери и друга техника. Създадохме истинска местна телевизионна програма. Беше невероятно изтощаващо и вдъхновяващо! Благодаря Ти, Господи, за възможността! Прелицензирахме се още няколко пъти. Преоборудвахме се... Времето минаваше... Технологиите се развиваха главоломно, а нашето малко Своге и селата покрай него гълтаха невероятно количество усилия и средства. И така- от гребена на въодушевлението се сгромолясахме в първите дни на Световната икономическа криза – през 2008 година. Дълго се борихме да не ни глътнат „големите акули“- докато накрая сами искахме това да се случи. Този бизнес не е за простосмъртни ,които искат да издържат високо-технологичен бизнес със заеми.
Така или иначе- периодът, в който имахме собствена кабелна телевизия със собствен местен тв канал беше най-хубавият от живота ми. Имах възможност да реализирам лудите си идеи, да сбъдвам мечтите и на много млади хора, за които централните медии бяха непостижими. „Монополи“ се сбъдна за малко в семейството ми и...умря! Сега сме наемни служители- и аз , и съпруга ми. Имаме огромен потенциал, който не можем да реализираме ,защото изпълняваме нарежданията на други хора. Но- така изкарваме хляба си честно – и сме щастливи и днес.Изпитахме на гърба си глобализацията. Преживяхме я. Сега се мъчим да преживеем миграцията на децата ни в чужбина. Но- това е друга тема.

сряда, 9 септември 2015 г.

САКСИЯ

Аз съм цветето на
твоя прозорец.
Светът ми
не е илюзорен.
Виждам всеки миг
от твоя живот.
Изпивам очите ти,
набъбнали в плод,
поглъщам тялото ти,
всеки негов ход,
увяхвам от тъгата ти.
Аз съм цветето,
което поливаш.
Със дъх ме завиваш.
Бършеш праха ми,
листата ми галиш.
Усмивката си палиш
от моята свежест.
Аз съм гордият Феб
на твоята стая.
Аз съм цветето,
създадено за теб,
изпълнено с омая.
Следя те отблизо,
намигвам ти с вейки
и те примамвам с ухание.
Аз съм твоето цвете.
Аз съм твоето признание.
Свободно и щастливо.
Във ежедневието сиво
разпръсквам цветен прах.
Свойта същност осъзнах-
живея си в уюта на
глинена чиния-
но аз съм хаоса и съм реда,
аз съм твойта свобода,
свобода, отгледана в саксия...