събота, 14 май 2011 г.

Неправителствените организации от община Своге-"Обединяваме усилията си, за да работим по-успешно вбъдеще"

Дългоочакваната среща на неправителствени организации от община Своге се състоя. Гости на форума бяха двама представители на общинската администрация – Калин Григоров и Вероника Маринова, като зам.кметът представляваше и две НПО-та- на детския баскетбол и на таекуондо. Трябва да отбележим, че този път срещата беше със значително разширен състав, като към работната група се присъединиха и представители на някои от читалищните настоятелства в общината. Както известно, те също са неправителствени организации.
Най-напред Цанко Цанков направи кратко изложение ,в което запозна новите участници с целите на събиранията. Важно е да си подадем ръка, каза той. Ние, които работим на обществени начала за доброто на хората, можем да бъдем в полза на администрацията. Сега ще обобщим проблемите си и ще ги поставим пред бъдещите кандидати за кметове и общински съветници. Ще преценим кой с какъв екип ще работи, какво е отношението му към нашите искания, с каква програма ще управлява  Това е полезно, защото бъдещите ни действия ще бъдат координирани помежду ни и с общинската администрация, както и с държавните служби.Той подчерта,че срещите са и продължават да бъдат публични и широко огласени. Така ще се преодолеят много от трудностите, които сме изпитвали във времето.
Предварително бяха обявени две теми за дискусия- „Транспорт“ и „Връзка с администрацията“. По тях се изказаха всички присъстващи- на всяка от неправителствените организации по различен повод й е нужен транспорт- дали за самодейни състави, дали за храни или за друг вид благотворителност. Беше обсъден и общинският транспорт и предстоящия конкурс за первозвач. Оказва се,че общественият транспорт не е пригоден за инвалиди, не се признават картите за пътуване на ветераните от войните. А понякога дори елементарното- маршрутките не спират и не взимат пътниците от спирките. Ако пък по някакъв повод се ползват ученическите автобуси, те не могат да издадат оправдателен документ на читалищата. Друг сериозен проблем по втората тема бе,че няма връзка между отделните НПО, администрацията и обществеността. Идеята е да се направи общ календар на изявите на читалищата в общината, училища, детски градини, НПО. Така нито едно събитие  няма да бъде лишено от прсъствие. Калин Гргоров предложи да бъде направен обществен съвет, в който да участват представители на НПО, както и държавните служби- Дирекция социално подпомагане,Бюро по труда, РПУ, пожарна и други. Той да се събира всеки месец. Не остана изяснено какъв ще е статутът на подобен формат и какви ще са правомощията му, но идеята бе възприета по принцип. Василка Исаева каза,че според Закона за читалищата що се отнася до културния календар- читалището в общинския център може да поеме тези функции. Последна взе думата Вероника Маринова. Тя изрази недоволство от това ,че не е чула одобрителни, положителни мнения за работата на администрацията до сега. Общинската администрация не може да събере приходите от данъци, за да напълни бюджета, освен това за всички финансови решения е отговорен Общинския съвет, а кметът на общината е изпълнител. Цанко Цанков отговори,че идеята на тези срещи е да се говори вбъдеще време и то по принцип, без да се фиксират личности или да се критикува някой. Аз допълних,че идеята е нова и всъщност закъсняла. Но отсега нататък е важно да се кооридинарт усилията на всчики. А и да могат НПО да разчитат не само на средства от бюджета, но общината като най-авторитетна организация да лобира пред спонсори за различни каузи и така организациите да бъдат облекчени в работата им. Участниците се обединиха около идеята да се направи документ, който да обобщи проблемите и всички да се подпишат под него. Следващата среща ще бъде на 26 май в бившия бар „Омбре“ от 12 часа на обяд. Темата на разговора ще бъде „материална база“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар