четвъртък, 16 юни 2011 г.

НПО в община Своге- "Ние помагаме на хората и ще продължим да вършим добри дела"

За пореден път ръководствата на НПО от община Своге се събраха, за да обсъдят важни за тях въпроси, до координират действията си. Този път темата бе „Благотворителност“. Всяка от тези организации има такъв тип работа със своите членове. Важно е да се стиковат усилията, да се намерят допирните точки и нещата ще тръгнат по-добре. В разговора не стана дума само за претенции към бъдещи и настоящи политици. Не. Говорихме за конструктивна работа -сега и вбъдеще- в името на хората.
Благотворителността е символ на най-висши човешки качества – милосърдието и добротата. Тя е жест, чрез който се различаваме от първичното и показваме, че хората може да общуваме градивно и се стремим към духовно извисяване.
В съвременния свят обаче, благотворителността все повече се превръща в мода. Тя е лесен начин да спечелиш одобрението на общественото мнение и да измиеш греховете си.
Важно е да си отговорим на въпроса- дали е добре да вършим благотворителни дела тихо и скромно, без да се афишираме или да се покажем пред света, за да дадем пример и на останалите. В случая не говоря само за нас-ръководителите на НПО, а имам пред вид по принцип всеки отделен човек. След това философско отклонение- ще продължа по темата за срещата днес.
Нашите организации, които имат социална насоченост по принцип имат като основна дейност благотворителността. Всеки от нас многократно се е сблъсквал с различните форми на набиране на средства и храни или други стоки. Работата ни,за съжаление ,в последните години,в много случаи започва да прилича на просия,въпреки благородните подбуди, които имаме.
Каква идея имаме по отношение на благотворителните акции ?
Първо- осигуряване от общинската администрация на транспорт, при необходимост и на помещения.
Второ- съдействие в лобирането от общинската администрация пред влиятелни и богати хора и организации за благотворителните цели на нашите НПО.
Трето- взаимна помощ повежду ни в различните кампании.
Четвърто- разгласяване на самите благотворителни кампании за привличане на доброволци.Този въпрос е актуален не само в годната на доброволчеството-2011. Всеки от нас изпитва на гърба си нуждата от доброволен труд, но за съжаление все по-малко хора се решават на такава стъпка.
Пето- Осигуряване на дискретност спрямо нуждаещите се, които са получили помощ.
Шесто- събранието реши вбъдеще всички молби за социални помощи от нашите членове да минават през този форум и ние- ръководителите на НПО ,предварително да обсъдим дали е по възможностите на нашите организации да помогнем и след това да насочваме молбата към Общината или към Дирекцията за социално подпомагане. Така значително ще облекчим тяхната работа.
Стана дума и за съдействие към администрацията по отношение на намирането на работа и създаването на работни места- за инвалиди,например.
Насрочихме следващата среща за 28 юни, вторник, 12 часа,в клуба на инвалидите на ул.“Звънче“. Всички желаещи да участват са добре дошли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар