сряда, 22 февруари 2012 г.

Едно пътуване по Искърското дефиле или що е то морал в съвременното ни общество


Днес всички медии говорят за бонуси и за морал. Кое в съвременното ни общество е морално...Изненадва ни поредният абсурд. Значи не само във сивия сектор, сред далавери и незконни машинации човек може да изкара доста пари. Можело и в държавните институции. За морал и справедливост обаче май вече е излишно да говорим- не знам сфера на живот, която да не е засипана с кал и разочарования- бизнеса, здравеопазването, образованието, културата, спорта, дори църквата. Далеч съм от мисълта да съдя някого за делата му. Всеки ден си казвам, че вече няма какво да ме изненада. Но не е така. И като стана дума за морал и държава- още един пример- безкрайно често коментираните Български държавни железници.
Какво се случи днес. Представете си гара в малък град, гъмжаща от народ, който отива на работа. Пристига влакът в 7.19 мин. До тук всичко е наред. Дори няма закъснение. Супер! Изненадата предстои. Отваряме вратите, за да се качим- но не би- отвътре ни посреща стена от хора.Ние напъваме отвън- отвътре виждаме естествен отпор- просто няма място. След съотвтните физически усилия- о, чудо- вече сме във влака.Подразбира се,че за сядане не може и да се помисля. Борбата е да застанеш на двата си крака, защото всъщност едва се намира място и за единия. Но това не е всичко. Обажда се естественият импулс -инстинктът за самосъхранение.Въздухът не достига. На това отгоре съседите наоколо излъчват   миризми вариращи от силен афтършейф до съмнителни аромати,напомнящи за нечистоплътност. Но- има надежда- наближава гарата, на която трябва да слезем. Тя не е крайна . Услужлив пътник отваря вратите. Те са някъде там... Напрягаш всички мускули, за да се провреш през стената от пътуващи и изскачаш навън. Ако са ти останали копчета на палтото, си късметлия.
А какво се е случилo- предишният влак бил аварирал , а настоящият за сметка на това е пуснат с по-малко вагони. Всички пътници отиват на работа или на училище. Препитанието им зависи от пристигането навреме. И случаят от днес не е единичен.Това е системен тормоз над и без това озверелия от недоимък жител на Искърското дефиле, а вероятно и на други места из България. А цените на билетите в БДЖ се увеличиха. Морал! Това прилича на геноцид.
Та- в коя сфера имаме пример за морални устои... Е, да не бъда толкова черногледа. Вероятно моралът се сгушил сред малките отрудени хора, някъде на село....някъде- далеч от изкушенията на властта. Не знам. Някой знае ли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар