неделя, 31 юли 2011 г.

Дисекция на чувствата

Вълнуват ме различни чувства и не знам кое да подложа на дисекция по-напред. Например- какво е ревността? Признак на любов, неувереност в себе си и в чувствата на другия или егоизъм... Какво означава изневяра- секс с друг човек, мисъл за друг човек ,връзка с друг човек... Какво означава в последна сметка самото чувство- любов? Дали това е страст, дали е привързаност, дали е загриженост, дали е себеотрицание, дали е сляпо подчинение ? Може ли да има любов без доверие? Може ли да съществува ревност без любов? Възможно ли е да обичаш и да се страхуваш от някого?
Знам,че истинската любов прощава всичко и не поставя условия. Любовта трябва да преодолява трудности, често е поставяна пред изпитания. Колко големи трябва да бъдат те, за да не я убият?Любовта е най-големият стимул за живот. За това трябва да я храним и топлим, да я обличаме и събличаме, да я гримираме и да сваляме грима. Трябва да я променяме,защото самите ние се развиваме. Хората стават различни . Времето и грижите моделират върху тях качества, които не е имало в началото или не са били проявени съвсем. Това прави от любовта изпитание. Подкрепата, добрата дума, прегръдката- източниците на живителна енергия за нея. Никой не е казал,че е лесно да бъде поддържана една дълга връзка. Дори когато двойката изглежда идеална- има какво още да се желае. Но всъщност няма идеални хора, значи няма и съвършени двойки. Недостатъците и достойнствата на човеците са в пълна зависимост от любовта и тя от своя страна им е подчинена. Често нашите хубави чувства не са разбрани правилно,защото не умеем да ги покажем или пък се опитваме дори да ги скрием. Мисля,че любовта пстоянно трябва да се показва, да се доказва, за нея да се говори.
А романтиката? Задължителна ли е в любовните взаимоотношения? Разбира се,че не- ще отговори веднага читателят. Но от друга страна- тя винаги е още едно условие за това да виждаме в другия някой,който мисли за нас, вярва ни, подкрепя ни, изпитва същите чувства.
Човешките взаимоотношения са нещо много сложно и трудно. Но все пак- ако има любов, привързаност, топлина и щедрост- всичко си идва на мястото. Животът ни е толкова неприветлив в държава, която не се грижи за нас. За това поне любовта трябва да ни стимулира да се борим, да бъдем екип от две души, които вървят в една посока и преследват една цел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар